Utdanning under okkupasjon

I dag har vi brukt dagen paa Birzeit Universitetet uttafor Ramallah. Birzeit bla grunnlagt som ei jenteskole, men ble aapna som universitet i 1973. Siden den gang har det vaert stengt 15 ganger av israelske styrker, og paa det lengste var det stengt mellom 1988 og 1992, da all palestinsk undervisning ble forbudt. Birzeit har en jenteandel paa 53 %, og denne er fortsatt stigende. De tilbyr mange ulike bachelorprogram, og noen faa mastere. Drgrad er det ikke mulig aa ta i Palestina.

Paa Birzeit er det et aktivt studentparlament. Det er bygd opp som et vanlig parlamentarisk organ, der partiene stiller lister, og alle studenter har stemmerett. Det som derimot er forskjellig fra Norge, er at det er ulovlig aa drive politisk studentarbeid. Derfor var flere av de vi snakket med i dag som hadde sittet kortere eller lengre tid i bade palestinsk og israelsk fengsel. Omtrent 1/3 av alle palestinske menn har vaert fengslet eller vaert i omfattende avhoer. Avhoer kan vare opp til 120 dager, og for aa gi et bilde av forholdene, saa var det Israel som trente opp fangevokterne paa Guantanamo.

Om faa uker er det klart for studentparlamentsvalg igjen. Valget paa Birzeit er svaert viktig, fordi det er en sterk indikator paa hvordan folk paa Vestbredden stiller seg politisk. Pga at det er ulovlig aa drive aktiv poltisk virksomhet paa universitetet, er all aktivitet paa studentparlamentet lagt ned, pga redsel for arrestasjoner.
De som den siste tida har sitti med makta i stpicture-0041udentparlamentet er Fatah. Fordi det ogsaa er Fatah som sitter med makta paa Vestbredden, saa kan de aapent vise sin politiske aktivitet. Idag varma de opp til valget med et lite tog der de hylla Arafat som en «stjerne paa himmelen» 

Paa Birzeit hadde vi ogsaa moete med Right to education. RTE ble opprettet som en stoetteorganisasjon for studenter som ble fengslet, og idag jobber de med utfordringer ift hoeyere utdanning under okkupasjon.

Les mer paa http://right2edu.birzeit.edu

picture-006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paa det overstaaende bildet er vi nok en gang forbigaatt i busskoen for aa komme oss tilbake til Ramallah, og er derfor litt forvirra.

PS! Og hvis der er noen EMILere som har vaert innom bloggen, kos dere med matta og vit at i Palestina har de faktisk et tofasenett og ikke trefase, det var interessant det tenker jeg (Magni)

Legg igjen en kommentar