Good morning, Ramallah

Etter et langt, soevnloest og relativt strabasioest doegn paa tur img_1441ankom vi Tel Aviv ugudelig tidlig i morrest. Passkontroll gikk overraskende bra, og etter kort tid moette vi taxisjaafoeren vaar som paa under en time hadde faatt oss inn i Palestina, Ramallah.

Vi kjoerte mot oest og inn i soloppgangen, og fikk raskt et bilde av hvor omfattende  apartheidmuren Israel bygger rundt Vestbredden er.

Vel framme paa pensjonatet Al Hajal fikk vi oss en liten time paa oeyet foer vi dro avgaarde foer aa moete Sol-Britt og tre jordmoedre fra Jordmorprosjektet. Jordmorprosjektet blir drevet av Palestinakomiteen, og finansiert av norske UD.

Jordmorprosjektet (JP) er med paa aa utdanne jordmoedre paa Vestbredden, ved aa gi stipend og praksis til 5/6 studenter fra ulike universitet i Palestina. Barne- og moedredoedligheten er 5 ganger hoeyre i Palestina enn i Israel, og prosjektet har som maal aa forbedre forholdene for gravide/foedende paa Vestbredden.

Vil du vite mer om JP kan du sjekke ut palestinakomiteen sine nettsider, og se NRK-dokumentaren om prosjektet som ble sendet fore jul. http://www.palestinakomiteen.no/content/view/639/264/

Sammen med Soimg_14481l-Britt fra JP kjoerte vi rundt paa forskjellige klinikker som JP er med paa aa drifte. Vi fikk sett flere ulike landsbyer og mye av omraadet rundt Ramallah. Paa vei til Nailin, der vi besoekte en stor klinikk, fikk vi blant annet se en provisorisk Checkpoint, som Israelerne av og til, paa eget forgodtbefinnende, setter opp. Midt inne paa Vestbredden, paa palestinsk omraade. I dag var checkpointen ikke i drift.

Naar vi kom tilbake til Ramallah rusla vi rundt i byen paa egen haand for aa se paa folkelivet, og klarte aa finne frem til pensjonatet, uten hjelp! p31800291

I kveld blir det arabiskkurs med en arabisk professor, som Sol-Britt skaffa oss. Det blir kult!

2 responses to “Good morning, Ramallah

  1. Hva er egentlig greia med provisoriske checkpoints? Er det bare på faen, for å vise at Isreaø kan gjøre hva som helst, eller har de faktisk en praktisk funksjon? Det høres jo ut som om det bare er å gå rundt, siden det er midt inne på Vestbredden?

  2. SÅ flott blogg og så utrulig mye dere får med dere! Veldig bra! Hyggelig at dere har fått besøkt jordmorprosjektet og bra at dere kom dere en tur til landsbyen Ni`lin. Her er det en spent situasjon siden muren nå bygges tett inntil bygrensene og skiller den palestinske befolkningen fra lanbruksområdene sine og hverandre. Det er ofte demonstasjoner i landsbyen der også mange internasjonale solidaritetsarbeidere er med. I en av disse demonstrasjonene ble den ti år gamle sønnen til en gravid kvinne som fikk svangerskapsomsorg gjennom jordmorprosjektet, drept i sommer. Mange andre er skutt og såret i disse demonstrasjonene. Provisoriske israelske militære sjekkposter settes ofte opp vilkårlig i de okkuperte palestinske områdene. I tillegg er det flere hundre faste militære israelske sjekkposter. Disse settes opp for å kontrollere palestinerne og for å beskytte de israelske bosetterne som finnes over hele området, stikk i strid med internasjonal rett. Sjekkpostene skal også beskytte de som bygger muren, ødelegger palestinske hus og så videre. Det er ikke bare å gå rundt, okkupantmakta styrer med hård hånd som holder våpen. Mange kvinner har født med tragisk utfall på disse sjekkpostene fordi de ikke har fått lov å slippe gjennom.
    Gleder meg til å lese videre om alt dere opplever, stå på dere gjør en flott jobb med å skrive denne bloggen.

Legg igjen en kommentar